onsdag 13. mars 2013

Vi vant!!!

Hei, Helt fantastisk, vi vant Inspirasjonsprisen 2012 kategori interiør. Vi er utrolig stolte og utrolig takknemlig for lykken over å ha jobbet sammen med så mange dyktige mennesker i dette prosjektet.

Dere kan lese mer om kåringen på Bergene Holm sin blogg her: http://blogg.bergeneholm.no/2013/03/vinner-interiorprisen-2012/
Tusen takk til alle dere som stemte på oss i finalen og ikke minst for alle de flotte ordene!

lørdag 9. mars 2013

Trappen måtte flyttes

Ny trapp ferdig montert
En av mange større endringer i huset var å få på plass en ny trapp for å utnytte huset bedre.













Den gamle trappen i svalgangen
Den gamle trappen var plassert i det som opprinnelig var svalgangen til huset.
På midten av 1800 tallet ble huset bygd ut noe som medførte at man måtte gå igjennom ett rom for å komme til det neste.
Når vi hvordan vi skulle utnytte husets rominndeling og planløsning ble det tidlig klart at trappehullet måtte flyttes for å oppnå en god flyt. Trappen måtte derfor mer i senter av huset, dette ville da også gi tilgang til de 2 nye rommene i 2. etasje.  Trappen skulle også videre opp til 3. etasje.

Bygging av nytt trappehull


Bæring var utfordrende
Flytting av trappehull i et hus viste seg å være en omfattende jobb siden vi da samtidig fjerner og endrer på bærende konstruksjoner. Her fikk både Viga Bygg og Tyholmen arkitektkontor tatt i brukt regnestaven for å finne hvordan dette skulle løses fra kjeller til loft. 

Nytt trappehull laget
Tilsutt ble løsningen å kombinere h-bjelker i jern og limtre dragere for å få nok bæring til å støtte både trappen og tak/gulv.











Trappen under montasje

Ny trapp monteres

Trappen ble bestilt fra Vegårdshei trappeverksted og det skulle mye måling og planlegging til før denne ble satt i produksjon.  Trappen skulle gå fra 1 til 3 etasje og med løpende rekke hele veien, Vegårdshei har ett flott bildegalleri som gjør det greit for oss å bestemme designet. Ettersom vi ville ha heltre eike gulv var det naturlig for oss å føre dette videre i trappen, farge og utrykk viste seg heldigvis å passe veldig bra.
Det var en morsom opplevelse å se trappen bli montert, delene ble hentet inn og satt sammen som ett puslespill. Veldig artig å se at de ferdigproduserte delene passet så godt som det gjorde. Selv om vi på forhånd forsøkte å få så rette vegger og hjørner som mulig vil det aldri være 100% i ett gammelt hus.
Etasjeskillene ble laget i samme type eik som trappen slik at disse ikke skulle skille seg ut. Belistningen rundt laget Viga Bygg av gulv bord og freste samme profil som gulv og taklistene.


Ett smykke

Trappen i ett hus er ett element som alle vil se og her ble den plassert i stua, vi anså trappen som ett smykke og brukte derfor mye tid på utseende og materialvalg. Spenningen var stor når vi skulle se den for første gang og lettelsen enda større når vi godt fornøyde kunne konstantere at dette ble bra.







onsdag 6. mars 2013

Vårt hus og prosjekt presentert i lokalavisen Agderposten

I går ble prosjektet og finalist i Bergene Holm Inspirasjons prisen presentert på nettutgaven til Agderposten.

De presenterte en flott artikkel med mange bilder fra både før, under og etter restaureringsprosjektet. 

Inspirasjonsprisen 2012.
Det er mulig å stemme på oss i konkurransen helt frem til mandag 11. Mars, og vi trenger alle de stemmer vi kan få.

Prosjektet er angitt som «Restaurering gammelt hus», og du stemmer ved å klikke på den røde STEM knappen under bildet (Like blir ikke telt). Du kan bli spurt om å godta en sikkerhets løsning hvis du ikke har gjort dette tidligere, det er for å sikre at kun en stemme blir registrert pr. bruker.



Mange tilbakemeldinger

Vi har fått mange flotte og koselige tilbakemeldinger fra kjente og ukjente de siste dagene. Tusen takk for deres støtte og flotte ord, vi setter veldig stor pris på det!

Det er gøy og se at kreative løsninger og innspill fra alle som har deltatt i dette prosjektet blir lagt merke til J

lørdag 2. mars 2013

Utsiktsstua




























Denne siden av huset har den mest fantastiske utsikten mot sjøen.

Utsikten var skjermet av vegger og store trær på utsiden.



Det nye hjørnet skapes, den nye foldedøren og vinduet ble laget spesielt for oss.

I månedsvis hadde utsikten vært blokkert av isolasjon og plast. Utsikten traff oss virkelig når hjørnet ble åpnet. Dette var langt over hva vi hadde drømt om :-)

Gamlestua



Dette er gamlestua hvilket også var den gamle tømmerkjernen i huset.

Bjelkelaget i gulvet her var gamle rundstokker men dessverre også angrepet av dyr og råte.

Tidligere har det har vært synlige tømmervegger og grue i hjørnet hvor peisen her sees.



Her blir den ene pipa tatt ned sten for sten
Dessverre måtte alt av gulv og bjelker rives, krypkjeller måtte graves ut og. Totalt mer enn 10 kubikk masse ble fjernet i bøtter for hånd.





Den gamle stua har fått nytt liv og fungerer idag som spisestue.

Det gamle panelet er beholdt og hvor denne var ødelagt eller manglet har nye bord blitt skåret til på samme måte.

På den ene siden er tømmerveggen beholdt synlig.
Alle vinduer i huset er byttet ut med nye vinduer laget etter dagens standard, men med tidsriktig stil.

Oppstart og skattejakt

En periode med granskning og søking etter kunnskap ble innledet. Vi kontaktet historielaget, gravde i litteratur og kontaktet personer med kjennskap til området og tiden. Arkitekten kom ut for å se på huset og ble svært begeistret.

Det opprinnelige huset var en tømmerkjerne med ett rom og svalgang over to etasjer pluss loft fra ca. 1725.
Huset var bygget med saltak og laft mens de nyere delene fra midten av 1800 tallet var satt opp med bindingsverk og takstoler. Etter hvert fikk huset nye tilbygg fra 50 tallet og utover, da forsvant også de gamle Rokokko vinduene til fordel for koblede vinduer uten sprosser.

De første tømmerstokkene kommer frem.




Siden huset er så gammelt, Sefrak listet og ligger nær sjøen måtte det søkes til flere instanser før vi kunne gjøre større endringer utvendig. Det ville heller ikke være mulig å rive huset selv om dette nok ville blitt en del rimeligere, dette var imidlertid aldri ett tema for oss. Husets sjel skulle vi ivareta!

Sånn begynte det



Den 7. juni 2011 en epost tikker inn fra min kjære engelske kone Alice, en link med en kommentar: «This is lush but a major project!»

Jeg åpner e-posten og ser prospektet. Ett hus- ett litt rart hus, men en flott grønn plass ved sjøen på Vågsnes ikke langt fra hvor vi bor nå. Åpner interiørbildene og blir satt litt ut, her var det nok et par ting som kan utbedres.
Vår lille familie består av Alice , Thøger, Victoria på 3 samt retrieveren Jack.

Jeg svarer tilbake til Alice: «Lush kitchen… We’ll talk about it, but viewing is in 2 days». Huset er gammelt, låven er kondemnert og fuktproblemer flere steder. Riktig nok er Thøger glad i å jobbe med tre, men vi har ingen erfaring med gamle hus og renovering. Plassen er fantastisk og har ett kjempepotensial, så vi kan jo i hvert fall gå på visningen. 

Det var 30+ på visningen. Huset hadde mange rare rom, nivå forskjeller og 50-60 talls utrykket var gjennomgående. Utvendig var det takvinkler og tilbygg både her og der, takhøyden lav, svalgang med trapp på siden gjorde tilgang til rom utfordrende. Uansett var det en virkelig fortryllende plass.


Vi ble betatt av huset og plassen og bestemte oss for å legge inn bud samme kveld.

Etter en nervepirrende budrunde frem til kl. 12:00 neste dag, fikk vi gratulasjonshilsen fra megler og vi hadde kjøpt hus!