lørdag 9. mars 2013

Trappen måtte flyttes

Ny trapp ferdig montert
En av mange større endringer i huset var å få på plass en ny trapp for å utnytte huset bedre.

Den gamle trappen i svalgangen
Den gamle trappen var plassert i det som opprinnelig var svalgangen til huset.
På midten av 1800 tallet ble huset bygd ut noe som medførte at man måtte gå igjennom ett rom for å komme til det neste.
Når vi hvordan vi skulle utnytte husets rominndeling og planløsning ble det tidlig klart at trappehullet måtte flyttes for å oppnå en god flyt. Trappen måtte derfor mer i senter av huset, dette ville da også gi tilgang til de 2 nye rommene i 2. etasje.  Trappen skulle også videre opp til 3. etasje.

Bygging av nytt trappehull


Bæring var utfordrende
Flytting av trappehull i et hus viste seg å være en omfattende jobb siden vi da samtidig fjerner og endrer på bærende konstruksjoner. Her fikk både Viga Bygg og Tyholmen arkitektkontor tatt i brukt regnestaven for å finne hvordan dette skulle løses fra kjeller til loft. 

Nytt trappehull laget
Tilsutt ble løsningen å kombinere h-bjelker i jern og limtre dragere for å få nok bæring til å støtte både trappen og tak/gulv.Trappen under montasje

Ny trapp monteres

Trappen ble bestilt fra Vegårdshei trappeverksted og det skulle mye måling og planlegging til før denne ble satt i produksjon.  Trappen skulle gå fra 1 til 3 etasje og med løpende rekke hele veien, Vegårdshei har ett flott bildegalleri som gjør det greit for oss å bestemme designet. Ettersom vi ville ha heltre eike gulv var det naturlig for oss å føre dette videre i trappen, farge og utrykk viste seg heldigvis å passe veldig bra.
Det var en morsom opplevelse å se trappen bli montert, delene ble hentet inn og satt sammen som ett puslespill. Veldig artig å se at de ferdigproduserte delene passet så godt som det gjorde. Selv om vi på forhånd forsøkte å få så rette vegger og hjørner som mulig vil det aldri være 100% i ett gammelt hus.
Etasjeskillene ble laget i samme type eik som trappen slik at disse ikke skulle skille seg ut. Belistningen rundt laget Viga Bygg av gulv bord og freste samme profil som gulv og taklistene.


Ett smykke

Trappen i ett hus er ett element som alle vil se og her ble den plassert i stua, vi anså trappen som ett smykke og brukte derfor mye tid på utseende og materialvalg. Spenningen var stor når vi skulle se den for første gang og lettelsen enda større når vi godt fornøyde kunne konstantere at dette ble bra.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar